Aluminium: interessant om te verwerken

Aluminium is een ontzettend interessant materiaal om te verwerken. De eigenschappen van het materiaal zorgen voor vele mogelijke toepassingen. Echter, naast de functionele waarde, wordt ook de esthetische waarde van het materiaal steeds belangrijker. Het totaal van eigenschappen maakt aluminium zo bijzonder. Hieronder volgt een korte toelichting op de kenmerken.

Aluminium is sterk

De verhouding tussen het lage gewicht en de sterkte is zeer bevorderlijk en maakt dat het veel gebruikt wordt. De sterkte van het aluminium is echter afhankelijk van het soort legering.

Aluminium is licht

Met een dichtheid van 2,7.103 kg/m is aluminium een zeer licht metaal. Het gewicht komt ongeveer overeen met een derde van het gewicht van staal.

Aluminium geeft een grote vormvrijheid

Iedere gewenste vorm kan aan aluminium platen en profielen worden gegeven door middel van extrusie en walsen. De lage smelttemperatuur van aluminium maakt dat het tevens perfect vorm gegeven kan worden door middel van gieten.

Aluminium is weerbestendig

Van nature heeft aluminium de eigenschap dat het een beschermende oxidelaag vormt. Dit is zeer gunstig voor een toepassing buiten. De uitvoering kan echter niet altijd goed met andere metalen. Een bevestiging kan daarom het beste worden gedaan met andere aluminium constructies of met RVS.

Aluminium is duurzaam en onderhoudsvrij

Recycling aan het eind van de gebruiksduur van aluminium is mogelijk met zeer weinig energie en behoud van kwaliteit. Slechts 5% van de energie die nodig is om primair aluminium te produceren is nodig voor het omsmelten. Onderhoud tijdens de toepassing van aluminium is weinig tot niet nodig; het materiaal is onderhoudsarm.

Aluminium is gemakkelijk te bewerken

Aluminium is zeer goed te verspanen, makkelijk lasbaar en vele bewerkingstechnieken en oppervlaktebehandelingen zijn mogelijk. Verspanende bewerkingsprocessen hebben 70% minder bewerkingstijd in aluminium dan in staal.  

Aluminium geleid goed en is isolerend

Voor het geleiden van elektriciteit is aluminium zeer geschikt. Deze eigenschap is binnen de verhouding geleidbaarheid/dichtheid twee keer gunstiger dan die van koper. Aluminium is teven zeer geschikt voor het geleiden van warmte.